Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin düzenlemesine dair 27 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili İlçe Müdürlüklerine bilgilendirme yapıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya İlçe Müdürlüklerinde gıda denetim hizmetlerinde görevli teknik personel katıldı.
18 bin 600 gıda denetimi
Toplantının açılışında konuşan ve ilçe müdürlüklerinin alkollü içki, okul kantinleri, otel ve iş yeri denetim faaliyetlerini değerlendiren Gıda ve Yem Şube Müdürü Veysel Çelik 2014 yılında denetim ve numune alım noktasında hedeflerin yakaladığını ve geçtiğimiz cuma günü itibariyle il genelinde 18 bin 600 denetim yapıldığını kaydetti.
Toplantıda bilgilendirmede bulunan Veteriner Hekim Ziya Günal Tebliğin, son tüketicinin yanı sıra bir başka perakendeciye hayvansal ürün arzı ile ilgili düzenlemeyi içerdiğini söyledi.
Günal yerel marjinal ve sınırlı faaliyetler kapsamında tedarik edilen gıdanın sadece son tüketiciye arz edilebileceğini yada son tüketiciye satış amaçlı işenebileceğini yada depolanacağına işaret etti.
Bildirim zorunluluğu
Tebliğ kapsamında belirtilen ürünlerle ilgili bir perakendecinin başka bir perakendeciye satış yapması durumunda bildirim zorunluluğu olduğunu dile getiren Günal, bu satışın da bazı şartlar gerektirdiğini kaydetti. Günal, yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunmak isteyen perakendecinin İl veya ilçe Müdürlüklerine işletme kayıt numarası, bu kapsamında arz edilecek hayvansal gıda ile yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet için belirlenen gerekliliklere uyacağına dair taahhütnamenin de ekinde yer aldığı dilekçe ile başvuruda bulunması gerektiğine dikkat çekti.
Çiğ süt, içme sütü, çiğ krema, kaymak, kolostrum kapsam dışında
Günal, Tebliğin et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma, süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün halindeki balık ve su ürünlerini arz eden perakende gıda işletmesini kapsadığını kaydetti.
50 kilometre yarıçap ve kilogram şartı
Günal şöyle devam etti; "Şayet yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet gösteren perakendeci çiğ et ve kıymayı 50 kilometre yarıçap içerisinde ve haftalık 2 bin 500 kilogram ürün miktarını geçmeyecek şekilde başka bir perakendeciye arz edebilecek. Tebliğde belirtilen süt ve süt ürünleri ile balık ve su ürünleri için 50 kilometre yarıçap sınırı değişmezken haftalık satışı yapılabilecek ürün miktarı bu iki ürün grubunda 500 kilogramı geçemez".
Günal, tebliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Gıda Kanunun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacağını söyledi.
Haber:Derya Bilgin
Fotoğraflar:Önder Yazan