Hasatta dane kaybının önlenmesi
ve anız yakmanın zararları üreticilere anlatıldı
2017 yılı hasat sezonunda “Biçerdöverlerle Hasatta Dane Kaybının
Önlenmesi” hasat sonrası hububat tarlalarının yeniden ekim ve dikime
hazırlanmasında “Anız Yakmanın
Zararları” konularında İl Müdürlüğü
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından 211
üreticiye eğitim verildi. Teknik personel, hasatta ürünün ziyan olmaması için biçerdöver
operatörlerinin tabyayı alçaltarak biçmesini vurgulayarak, anız yakmanın
geleceği yakmak olduğunun altı çizildi. Eğitim çalışmaları devam etmektedir.
Anız yakmanın zararları;
Toprak verimliliği azalır
Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir
Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan
yaşam ortamı yakılarak yok edilir.
Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erezyona
(taşınarak) uğrar.
Toprak yorgunluğu artar.
Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde
toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz
Doğal denge bozulur
Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar
Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de
yanmaktadır
Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır
Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon
direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini
azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır.