İkinci Ulusal Seracılık Çalıştayı Başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) tarafından, Sera Konstrüksiyon Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER)'in katkılarıyla düzenlenen ikinci Ulusal Seracılık Çalıştayı ile seracılığın sorunları, çözüm önerileri ve hedefler masaya yatırıldı.
Türkiye'de ulusal düzeyde ikinci kez düzenlenen çalıştayın açılışına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, Bitkisel Üretim Daire Başkanı Ercan Türktemel, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, SERKONDER Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aytekin TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer ile tarım sektöründe yer alan kurum ve kuruluş yöneticileri, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler ve SERKONDER üyesi üreticiler katıldı.
Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar sözlerine başlamadan önce ''İstanbul Beşiktaş'ta ve Kayseri'de yaşanan olaylardan dolayı terörü lanetliyorum''dedi. Şehitlerimize Allahtan rahmet yaralılara ise acil şifalar diledi. Akdamar şöyle devam etti, dünyada yeni tarım alanlarını tekrar geri kazandırmanın mümkün olmadığını belirterek sanayi yoğun kentleşme ve doğal etkenler ile tarım arazilerinin kaybedildiğini söyledi. Akdamar şöyle devam etti, yaşanan bu gelişmelere rağmen Türkiye tarımını ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da birinci sırada yer aldığının altını çizdi. Akdamar ''Türkiye ekonomisinde ve sosyal yapısında önemli sektörlerin başında gelen tarımın yapısal değişim ve dönüşüm çalışmaları ile beraber ortaya konulan kararlı ve etkin çalışmalar sonucunda ekonomimize önemli katkılar sağlayan bir sektör haline gelmiştir.''dedi. Akdamar şöyle devam etti, seracılığın merkezi Antalya'da seracılığın sorunlarını ele alacaklarını ve Bakanlık olarak bu çalıştayı çok önemsediklerini belirtti.
Dünyada yaklaşık 310 bin hektarlık sera alanı bulunduğunu söyleyen Akdamar, Türkiye'deki 650 bin dekar sera varlığının yüzde 85'inin plastik sera olduğunu kaydetti. İşletme büyüklüklerinin küçük olduğunu kaydeden Akdamar, "Seraların yüzde 45'lik kısmı 1-3 dekar arasında, yüzde 2'lik kısmını ise 10 dekar üzerindeki seralar oluşturmaktadır.''dedi.
Örtüaltında ağırlıklı sebze üretildiğini kaydeden Akdamar; "Yüzde 95 oranında sebze, yüzde 5 oranında ise meyve üretilmekte. Amacımız bu üretimi arttırmak. Ekonomik büyüklüğü sağlamak, karlılığı arttırmak, verimliliği arttırmak için teknolojik seralar yapılmaya başlandı. Son yıllarda ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı. Ekonomi Bakanlığından aldığımız verilere göre örtüaltı yatırımları, hayvancılık ve süt işleme tesislerinden sonra yatırım yapılan üçüncü sektör konumunda." dedi.
Jeotermal akışkanlar noktasında dünyada yedinci Avrupa'da ise birinci sırada olduğumuzu aktaran Akdamar, bu potansiyelin kullanılması ile maliyetlerin önemli ölçüde düşürülebileceğini belirtti. Şu anda 3 bin 800 dekar jeotermal kaynaklı örtüaltı alanı bulunduğunu aktaran Akdamar, hedefin 25 bin dekar olduğunu söyledi. Akdamar sözlerine son verirken çalıştayda ülke adına hayırlı kararlar alınacağını temenni ederek tüm paydaşlara teşekkür ederek sözlerine son verdi.
Çalıştayda, Seralarda standardizasyon, seracılık sektörü ile ilgili standartlar, seralara yönelik projeler, Jeotermal sera uygulamaları, seralarda enerji kullanımı, seracılık destekleri, mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.