Antalya İli Gıda Güvenliği Eylem Kurulu 2015 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ile kurul üyeleri katıldı.
Kurulun 48. kez bir araya geldiğini belirten İl Müdürü Dallı, 2014 yılında gerçekleştirilen gıda denetim ve numune alım işlemleri hakkında bilgi verdi. Geçen yıla göre numune alım sayısında yüzde 50 artış olduğunu belirten Dallı, turizm yoğunluğu fazla olan Antalya'nın imajının korunması için gıda güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalara titizlik gösterdiklerinin altını çizdi.
Alo Gıda 174 hattı yabancılara da hizmet verecek
Alo Gıda 174 hattı ile tüketicilere 24 saat hizmet sunulduğunu söyleyen Dallı, Alo Gıda hattının 2015 yılında yabancı dillerde de hizmet sunacağını kaydetti. "2014 yılının turizm yılı olması kararına istinaden, tüm otellerimizin yılda en az iki defa denetlenmesini sağladık" diyen İl Müdürü Dallı, numune alım programını otellere ağırlık verecek biçime getirdiklerini sözlerine ekledi.
Antalya genelinde 2014 yılında 21 binin üzerinde gıda denetimi gerçekleştirildiğini kaydeden Dallı, yapılan çalışmalar sonucu işletmelerin kayıtlılık oranını %95'e çıkardıklarını ve işletmelerin tamamının denetlendiğini dile getirdi.
Gıda denetimlerinde kullanılmak üzere, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine girişlerinin anında yapılması için İl genelinde 40 adet tablet bilgisayarın hizmete sunulduğunu kaydeden Dallı, Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip yenilenen gıda denetim ve numune nakil aracının hizmete girdiğini ve 2015 yılında araç sayısının yediye çıkarılacağını sözlerine ekledi.
Hasat öncesi ve sonrası denetimler sürüyor
Gıda denetimlerinin tarladan sofraya anlayışıyla yapıldığının altını çizen Dallı, kalıntı oranının 2014 yılında yüzde 1'in altında kaldığını belirtti. Yapılan denetimlerin iç ya da dış piyasaya arz edilen ürünler için ayrı tutulmadığına vurgu yapan Dallı, tüketiciler açısından yanlış bir algı oluşmaması açısından konunun iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.
Gıda güvenliği için eğitimler ASMEK ile beraber devam ediyor
Dallı, Kurulda yaptığı konuşmada ayrıca, İl Müdürlüğü olarak, güvenilir gıda ve hijyen konusunda bilinçlenmeyi arttırmaya yönelik eğitimler düzenlendiğini ifade etti. Talep olması halinde gıda üreten işyerlerine hijyen eğitimleri düzenlediklerini belirten Dallı, "2015 yılından itibaren Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (ASMEK) ile birlikte tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik gıda güvenliği ve hijyen eğitimleri düzenleyeceğiz" dedi.
Açılış konuşmasının ardından, gıda güvenliğine üst düzey önem veren işletmelere verilen "Beyaz Bayrak Gıda Güvenliği" ödülünü almaya hak kazanan Başoğlu Balık Restoran, Dondurma Dükkanı ve Köfteci Ramiz isimli işletmeler ödüllerini, İl Müdürü Ahmet Dallı ve İl Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca'nın elinden aldı.
Toplantı görüş ve önerilerin ele alındığı, bir sonraki kurulda yer alması istenen konuların değerlendirildiği bölüm ile sona erdi.
Haber: M.Önder Yazan
Fotoğraflar: Hakan Bodur