Birleşmiş Milletler, Gıda ve Tarım Örgütü-FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji , İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı'yı ziyaret etti. Ziyarette İl Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Temsilcisi Ayşegül Akın, FAO Türkiye Temsilciliği Program Yardımcısı Ali Emre Yılmaztürk de hazır bulundu. Ziyarette İl Müdürü Dallı Antalya tarımı hakkında bilgi verdi.
Antalya'nın Türk tarımında çok önemli bir yeri olduğunu kaydeden Dallı, Antalya'nın üretim hâsılası en fazla olan il olduğunu kaydetti. Türkiye örtü altı alanlarının yüzde 40'ının Antalya'da bulunduğunu aktaran Dallı şöyle devam etti; "242 bin dekar örtü altı alanında üretim yapılmakta. Ana üretim kalemlerimiz domates onu biber, hıyar ve patlıcan izlemekte.2 milyon 400 bin ton domates üretimimiz var. Üretimde çoğunluğu aile çiftçiliğine dayanmakta olup 80 bin aile örtü altı üretimle uğraşmakta" .
Antalya'nın meyve üretiminde de hatırı sayılır bir konumda olduğunu ifade eden Dallı; "Muz, nar, avokado ve yenidünya üretiminde çok önemli konumdayız. Türkiye avokado üretiminin yüzde 80'ini karşılamaktayız. İklimimizin uygunluğu nedeniyle tropik ve yarı tropik meyvelerin geliştirilmesi ile ilgili projelerimiz var" diye konuştu. Dallı pazarın istekleri doğrultusunda üretimi çeşitlendirdiklerini kaydetti.
Yaş meyve sebze ihracatının 600 milyon dolar olduğunu belirten Dallı; " Yılın on iki ayı deniz seviyesinde 2 bin rakıma kadar yapılan üretimle sadece kendi ülke insanımızı değil birçok ülkenin de ihtiyacını karşılamaktayız. Turizm sezonunda ilimizde 15 milyon üzerinde yerli ve yabansı turisti ağırlıyoruz. Dolayısıyla bu insanların da gıdalarını karşılamaktayız" dedi.
Zirai ilaç kalıntısı ile ilgili yürütülen ciddi ve titiz çalışmalar neticesinde kalıntı oranının binde 6 düzeyine düştüğünü aktaran Dallı bunu başarabilmek için çok efor harcandığını söyledi.
Yöresel ürünler fuarı hakkında da değerlendirmede bulunan Dallı; "Yöresel ürünlerden, el sanatlarına, mimariye birçok kültürel zenginliğimiz bu fuarda sergilenecek. Geçmişteki birikimlerin bugünkü medeniyete yansıması olarak görmekteyiz. Genetik mirasımızın korunması açısında da son derece önemli" diye konuştu. Dallı temennilerinin fuarın uluslararası zemine oturtulması olduğunu kaydetti.
Souji'ye Expo 2016 Antalya hakkında da bilgi veren Dallı; " İlimiz 500 endemik bitkiyi barındıran bir il. Expo ile geleceğe çok önemli bir miras kalmış olacak. FAO'nun birçok ülke ile bağlantıları var. Bu anlamda Expo'ya verecekleri destek bizler için çok önemli" dedi.
Ziyaret ile Antalya tarımı hakkında bilgi sahibi olduğunu kaydeden Souji Birleşmiş Milletler olarak yöresel ürünlerin markalaşması ve tescili ile ilgili olarak katkı sunmak istediklerini söyledi. Dallı'ya ev sahipliği ve ilgileri için teşekkürlerini sunan Souji, bir sonraki ziyaretlerinde Antalya hakkında daha çok bilgi edinerek geleceklerini belirtti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Dallı, daha önceki yıllarda olduğu gibi FAO ile yapılacak ortak projelerde her zaman çalışmaya hazır olduklarını belirterek Souji'ye Antalya İl Tarım Master Planı ile Stratejik Planı hediye etti.
Haber ve Fotoğraflar:Derya Bilgin