Dünya Gıda Günü kapsamında, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde "Aile çiftçiliği; dünyayı besle, yeryüzünü önemse" teması ele alındı.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, AÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Feramuz Özdemir, AÜ Ziraat Fakültesi Prof.Dr.Hüseyin Göçmen, Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş, tarım sektöründen kamu ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşundan yetkililer, Antalya'nın çeşitli bölgelerinden çiftçiler ile öğrenciler katıldı.
Cevheroğlu; Kışın yediğimiz sebzenin yüzde 70'ini tek başına Antalya üretiyor
Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, dünyada büyük ve güçlü ülke olabilmek için eğitilmiş insan gücüne, yeterli doğal kaynaklara ve kendini doyurabilecek gıdaya sahip olmak gerektiğini söyledi. Bugün teknoloji üretiminde bir numara olan, refah seviyeleri yüksek fakat yeterli toprağa sahip bulunmayan ülkelerin bile tarım yapmak için her yolu denediğini anlatan Cevheroğlu, "Teknolojisiyle ön plana çıkan Güney Kore'de bile sera alanları büyük yer tutuyor" dedi.
Türkiye'nin tarım alanında son 10 yılda önemli mesafeler aldığını kaydeden Cevheroğlu, Antalya çiftçisinin bu başarıda pay sahibi olduğunu vurguladı. "Kışın yediğimiz sebzenin yüzde 70'ini tek başına Antalya üretiyor" diyen Cevheroğlu, aile çiftçiliğinin bundaki payının çok büyük olduğunu dile getirdi.
Dünya Gıda Günü hakkında bilgi veren İl Müdürü Ahmet Dallı; Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından kuruluş günü olan 16 Ekim'in 1945 yılında Dünya Gıda Günü ilan edildiğini, Türkiye'de ise 1979 yılından beri kutlanmakta olduğunu kaydetti.
BM Genel Kurulunda 2014 yılının resmi olarak "Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı" olarak ilan edildiğini hatırlatan Dallı, Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın amacının "açlık ve yoksullukla mücadelede gıda güvenliğinin ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynakların yönetilmesi, çevrenin korunması ve aile çiftçiliğinin önemine dikkati çekmek" olduğunu bildirdi.
Dallı; Dünyada 500 milyon üzerinde aile çiftçisi var
Bugün dünyada 500 milyonun üzerinde aile çiftçisi bulunduğunu bildiren Dallı, Türkiye'de tarımla uğraşan nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin de aile çiftçisi olarak tanımlandığını kaydetti. Dallı, Antalya'da ise 152 bin aile çiftçisi olduğuna dikkati çekti.
"Aile Çiftçiliğinin Beslenmedeki Yeri" başlığı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Feramuz Özdemir de dünyada artan nüfusla gıda üretiminin de artması gerektiğine işaret ederek, "2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar kişi olması bekleniyor. Bu, bugünkünden yüzde 40 daha fazla gıda üretmek gerektiği anlamına geliyor" diye konuştu.
Bugün dünyada 570 milyonun üzerinde tarım işletmesi bulunduğunu, bunların da yaklaşık yüzde 88'inin aile işletmesi olduğunu dile getiren Özdemir, aile işletmelerinin büyük çoğunluğunun 20 dekarın altında arazisi bulunduğunu ifade etti. Özdemir, aile çiftçiliğinin geleneksel gıda ürünlerinin devamı, dengeli beslenme, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik ve sağlıklı nesillerin korunması açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Özçatalbaş; Tarımsal nüfusu gençleştirmek için çalışmalara başlamalı
"Aile Çiftçiliğinin Türkiye'deki Durumu ve Kadının Yeri" konusu ile panelde konuşan Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, ABD'de ve Avrupa'da aile işletmeciliğinin giderek yok olduğunu, Türkiye'de ise şu anda korkulacak bir durum bulunmadığını söyledi. Türkiye'deki yapıya değinen Özçatalbaş, 3 milyon tarım işletmesinin yüzde 88'inin aile işletmesi olduğunu, tarım alanlarının yüzde 12'sinde yaptıkları üretim ile gıda arzının yüzde 80'ini karşılayan aile çiftçiliğinin bu anlamda büyük iş başardığının altını çizdi.
AB ülkelerinde gençlerin kırsal alanda tutulmasına yönelik önemli teşvikler bulunduğunu vurgulayan Özçatalbaş, Türkiye'de de sürdürülebilirliği sağlamak ve yaşlanan tarımsal nüfusu gençleştirmek için çalışmalara başlaması gerektiğini anlattı.
Gıda ve Tarım Ödülleri
Panel, katılımcılardan gelen soruların ele alınmasıyla sürdü. Panelde ayrıca, Gıda Günü kapsamında bu yıl 3. kez verilen "Gıda ve Tarım Ödülleri" sahiplerini buldu. İl Müdürü Ahmet Dallı ve diğer protokol üyeleri Manavgat Ziraat Odası Başkanlığı, Arif, Yazır, Yalnız ve Elmalı ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile organik tarım üreticisi Hidayet İtaatlı ve Kilit Et Ürünleri A.Ş.'ye plaket takdim etti.
Panelin ardından katılımcılar, fuaye alanında ödül alan kuruluşların ürünlerini sergilediği stantları gezdi.